Kalmar

Två tjetjenska flickor söker skydd

Två tjetjenska flickor som ska avvisas från Sverige har nu sökt hjälp hos Svenska Kyrkan i Kalmar. Flickorna och deras mamma har varit i landet i ett halvår, men ska nu avvisas till Polen som var deras första asylland.

- När polisen kom och sa att vi skulle packa mådde jag så dåligt och visste inte vad vi skulle göra.

 De sökte sig till kyrkan och sitter nu där och pysslar med pärlor, något som de aldrig gjort förut.

De är 12 och 14 år gamla och på flykt från Tjetjenien i ryska Kaukasus.

 - Pappan var mujahedin och dog som självmordsbombare. Det var från mujahedin som de flydde till Polen.

I förläggningen de kom till fanns bara tjetjener och också mujahedin var farligt. De fick avslag på asyl i Polen och tog sig då till Sverige. Och här blev det också avslag med hänvisning till Dublinfördraget som säger att en flykting utan några utredningar kan skickas tillbaka till det första land de registrerades i.

Det var då mamman lämnade flickorna, i syfte att rädda dem. Nu sitter hon i förvar hos Migrationsverket. Flickorna har bott hos släktingar under tiden. En av dem går hos en psykolog.

De säger att deras liv är i fara om de avvisas, men prästerna i Svenska Kyrkan tänker inte låta det ske.

- Vi känner att två så pass unga människor som riskerar livet inte bara kan slängas ut eftersom de inte kan klara sig själva. De har ju verkligen asylskäl, tycker jag som präst, men att då inte kunna få ett nytt prövande i ett annat land, det är ju fruktansvärt. Vad händer om de tagit fel beslut i det första landet, ska man då finna sig i det, det tycker jag låter helt vansinnigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista