Många hovslagare är dåligt utbildade. Foto: Kjell Gustafsson/ SVT
Kalmar Län

Många hästar far illa

Många hästar lider på grund av att de inte fått rätt hovvård. Problemet beror på att det finns för få välutbildade hovslagare.

- Det finns många människor i Sverige som skor hästar. Det finns många som har korta utbildningar och några av dem är duktiga men generellt sätt behöver vi få upp lägsta nivån, säger Göran Åkerström.  

 Enligt Göran Åkerström att det är för få som har den kompetens som krävs vid behandling av en häst som exempelvis skall prestera högt, har särskilda problem med sin benställning eller lider av hovsjukdomar.

 - Jag vill påstå att varje vecka är det ett antal hästar som far illa i det här landet på grund av dåligt hovslageri, säger Göran Åkerström.

Veterinär Maria Lendau är VD för de 23 atg hästklinikerna som finns i landet och hon säger att de ofta ser hästar som har ett stort behov av en förbättrad hovvård. Dessutom säger hon att det ofta rör sig om att hästägarna själva har agerat.

- Ett problem som vi sett öka är att det förekommer snabbkurser för djurägare att själva sko sin häst. Det ska vi varna för eftersom man inte kan lära sig göra ett bra arbete på så kort tid. Vi får in hästar med väldigt stora problem, säger Maria Lendau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista