Enkelt blodprov visar spår av ärftlig cancer

Personer med ärftlig cancer i släkten kan genom ett enkelt blodprov få reda på om de löper risk att drabbas av sjukdomen. På universitetssjukhuset i Linköping har metoden använts sedan 1996 men trots det är den fortfarande relativt okänd både för läkare och patienter.

För att få göra testet krävs det att man har nära släktingar som tidigt i livet drabbats av en ärftlig form av cancer. Framförallt handlar det om cancer i bröst, äggstockar och tjocktarm. Men det är dyrt. Upp till 20.000 kronor kan det kosta och eftersom vårdeneheterna själva får stå för kostnaderna när de remitterar patienter kanske inte alla som borde testas får möjligheten att göra det. Det finns även vissa etiska dilemman med testet. Visar det att det muterade anlaget finns och det till exempel rör sig om bröstcancer, så måste den kanske fortfarande friska personen ta ställning till att operara bort brösten i förebyggande syfte. Men om visar testet det motsatta behöver kvinnan inte längre oroa sig för den ärftliga bröstcancern. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".