LÖTTORP

Misstänkt vanvård på Åkerbohemmet

Det särskilda boendet, Åkerbohemmet i Löttorp, har blivit anmält till Socialstyrelsen.

Det är en kurator på länssjukhuset som riktar hård kritik mot hemmet för misstänkt vanvård av en boende.

Mannen hade legat på länssjukhusets bårhus i tio dagar när kuratorn blev inkopplad för att försöka hitta en anhörig till den avlidne. Men själva anmälan som kuratorn nu gör till Socialstyrelsen gäller det tillstånd som mannen befann sig i när han kom in på sjukhuset.

Kuratorn skriver i sin anmälan: "Jag ställer mig frågande till att patienten tillåtits hamna i ett sådant nedgånget och ej människovärdigt tillstånd på ett kommunalt boende och med hemtjänstens vetskap."

Kuratorn skriver vidare att hon pratat med vikarierande chef på Åkerbohemmet och tagit upp patientens tillstånd. Mannen var mångårig missbrukare och kuratorn ska ha frågat om man inte tyckt att det var aktuellt med ett omhändertagande enligt LVM, lagen om vård av missbrukare i vissa fall.

På Åkerbohemmet hade man svarat nej och informerat om att mannen själv avsagt sig hjälp med bland annat personlig hygien och endast tagit emot hjälp med städning, vilket resulterat i hans nedgångna tillstånd.

Radio Kalmar har sökt ansvariga på Åkerbohemmet utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista