Ukna

Ukna kämpar för sin skola

Nu startar kampen på de mindre orterna i Västerviks kommun då flera landsbygdsskolor riskerar att läggas ner. Ukna skolan har få elever och de känner sig hotade.

Uknatrakten står och faller med Ukna skola, den får inte läggas ner, säger Johanna Pettersson.

Hon är en av dem som håller i Ukna intresseförening.

- Alla föreningar har gått samman med representanter. Det här har bildats enbart för att kämpa för ukna skola, säger Johanna Pettersson.

Efter att barn och ungdomsnämnden i Västervik genomfört en översyn av traktens 29 skolenheter i början av sommaren står det klart att flera av skolorna måste läggas ner. Elevantalet har de senaste åren minskat men antalet skolor är fortfarande lika många.

Med anledning av skolnedläggningsplanerna kommer Västerviks kommun att hålla en serie av informationsmöten med start den 16 augusti i Ankarsrum och två dagar senare i Gamleby.  Men Uknaborna är oroliga och tog redan igår initiativ till ett möte med kommunens skolchef.

- Förhoppningsvis ser de att det är ett engagemang har uppe i Ukna. Det kanske räcker långt. Dels ska vi gå igenom allt material som igår släpptes, i den utredningen som gjorts. Vi ska se om vi kan hitta någonting i den som inte stämmer och kanske kan vi komma med ett annat förslag, säger Johanna Pettersson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista