Västervik

15 städjobb hotas

Västerviks kommunala städare får nya arbetsgivare. Men redan första dagen startar förhandlingar om uppsägningar, då företaget bara kan behålla 35 av de 50 städarna.

- De privata jobbar på ett annat sätt och det är det här som alla har varit rädda för under hela året. Och det var befogat också, säger Anette Persson, Kommunals fackliga företrädare bland städarna.

Sodexho grundar sin bemanning på vad kommunen har sagt att de vill ha utfört, säger

Staffan Melin, distriktschef på Sodexho i Mellersta Götaland.

- Vi vet att i kommunen har man gjort ett antal saker som man inte har frågat om. Vi har svarat för det som kommunen vill att vi ska städa. Det kommer vi inte göra med det här antalet personer som vi har. Till exempel har man inte köpt damning eller blomvattning, säger Staffan Melin.

Annette Persson hoppas på förhandlingarna och är mest besviken på Västerviks kommun.

- Det är kommunen som gör så här mot oss. Det är bara att byta inkomstkällor. Arbetslösa kostar också pengar för kommunen och jag tycker det är bättre att hålla kvar folk i arbetet. Jag vet inte om kommunen har så ont om pengar att de måste göra det, säger Annette Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista