500 arbeten offras i Västervik för att få sålt JAS-plan till Ungern

Den planerade flytten av dammsugartillverkningen från Västervik till Ungern är en del i försäljningen av flygplanet JAS till Ungern. Electrolux VD Hans Stråberg bekräftar idag i tidningen Dagens Nyheter att flytten till Jaszbereny i Ungern kommer att räknas som en motköpsaffär.

Ungern har som mål att köpa 14 stycken Jas 39 Gripen plan, men i avtalet ingår det samtidigt att Sverige antingen handlar eller investerar i Ungern för ungefär samma summa som köpet. Så brukar det alltid gå till vid stora vapenaffärer. Och SAAB som bygger flygplanet JAS har samma huvudägare som Electrolux, det vill säga bolaget Investor.

Men VD:n Hans Stråberg förnekar att Jas-avtalet kommer att avgöra beslutet om Electrolux flytt till Ungern. Electrolux själva tjänar ingenting på Jas avtalet. Dessutom är det den Ungerska staten som beslutar i slutändan vad som får räknas som ett motköp.

Misstankarna att flytten ingår i avtalet om Jas har funnits ända sen beskedet om en trolig nedläggning kom i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".