kalmar län

Vigslarna ökar - men inte i Kalmar län

En undersökning som SCB har gjort visar att antalet vigslar har ökat. Men i vårt län har antalet borgliga vigslar blivit färre under det första halvåret, inte minst i Kalmar kommun.

– Till och med mitten av augusti 2009 och 2010 visar det sig att drygt tio stycken flera 2009 än 2010. Fast men kan inte räkna så, man måste slå ut på hela året, säger Inger Svensson, assistent på personalenheten på Kalmar kommun. 

I Kalmar kommun har 104 par vigts hittills, en minskning som enligt Inger Svensson kommer att vända vid årsskiftet. Enligt SCB-undersökningen har antalet vigslar ökat i år och det kan ha med det kungliga bröllopet att göra. Inger Svensson säger att det är möjligt men tror att det är framförallt enkelheten och säkerheten som locka de flesta. 

– Det är väldigt enkelt, det krävs ingen stor ceremoni och man väljer väldigt mycket själv hur man vill ha det. Det är en trend att gifta sig och jag tror att många ser det som en säkerhet också istället för att leva ett samboförhållande, säger Inger Svensson. 

Liksom Kalmar kommun har Borgholms kommun haft färre vigslar i år. Men det kommer att öka i framtiden enligt kommunsekreteraren Marie Louise Johansson. 

Bröllopsfebern har inte nått Västerviks kommun heller där lika många par har gift sig i år jämfört med samma period i fjol. I Vimmerby kommun gifte sig många tyskar som bodde i området. Men på grund av administrativa problem har antalet giftermål minskat och det påverkar antalet vigslar, säger företrädare för kommunen.

I hela landet ökade antalet vigslar med cirka 600 under första halvåret 2010 jämfört med samma period förra året

Banna Thioubou

Reporter
banna.thioubou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista