Förståelse för skolprotester i Mönsterås

Politikerna i Mönsterås har förståelse för de protester som nu kommer från föräldrar, barn och lärare vid Mölstadsskolan. Protesterna gäller neddragningar inom skola och barnomsorg och ikväll anordnas en demonstration. Patric Petersson från centerpartiet är ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden i Mönsterås, han förstår den oro som uppstår när det blir förändringar, men han menar samtidigt att man måste se till den situation som kommunen nu befinner sig i.

Barn och utbildningsnämnden gick back 10 miljoner kronor förra året, bland annat anställdes, utan tillräcklig övergripande kontroll, alldeles för många lärare och vad man nu gör, enligt ordföranden, är anpassningar av verksamheten. Dessutom minskar elevantalet på grundskolan. Lärartätheten i Mönsterås har de senaste åren legat ganska klart över snittet för hela Sverige, och Patric Petersson tror att man trots neddragningarna ändå kommer att ha en lärartäthet som är högre än snittet för resten av landet. Sammanlagt 27 tjänster ska bort inom barn och skola. Det handlar bland annat om förskollärare, barnskötare, lärare, fritidsassisstenter och elevassisstenter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista