Pierre Edström (FP). Foto: Johan Gustavsson / Landstinget
Kalmar län

Rehabilitering - en fråga för alliansen

Den borgerliga oppositionen i landstinget går till val på satsningar för de som behöver rehabilitering efter en sjukdom eller skada. Ett led i det är att se till att det blir fler privata sjukgymnaster där det finns behov.

- Som det är nu är det väldigt ojämlikt på det området, säger Pierre Edström (FP) gällande sjukgymnastiker i länet.

Pierre Edström menar att det finns uppenbara brister i Nybro, Hultsfred och Högsby.

Landstingspolitikerna inom alliansen vill att alla sjukgymnaster som vill ska få starta mottagningar i länet. Det är ungefär på det sätt som från och med idag, den 1 september, gäller i Kalmar län för den som vill starta en läkarmottagning enligt det fria vårdvalet. Det fria vårdvalet innbär att patienten och inte landstinget ska styra vilka vårdgivare som behövs.

Men fler sjukgymnaster i kommuner där det hittills varit svårt att få fullgod rehabilitering, är ett bara ett av fler förslag från alliansen till dem som på grund av till exempel kronisk sjukdom eller olycka behöver hjälp att träna kroppen för att klara ett normalt liv igen.

Alliansen lovar också nästan fyra miljoner kronor för att den efterfrågade satsningen på vårdplatser för rehabilitering på Västerviks sjukhus ska gå från ord till handling.

- Just nu pågår det ett arbete, men någon finansiering av det här finns inte framtaget än så länge, säger Pierre Edström.

För att få råd med det säger Pierre Edström att det handlar om prioritering i budgetarbetet.

- Dessutom ser det ut just nu som att vi kommer få ett bättre skatteunderlag framöver. Så det är möjligt att vi får de här resurserna ändå så vi inte behöver ställa olika saker emot varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista