Kalmar län

Flera SD-kopplingar till högerextremism

Flera av länets fullmäktigekandidater från Sverigedemokraterna har ett högerextremt förflutet. Sven-Erik Karlsson, som sitter i fullmäktige för SD i Högsby, står som andranamn på partiets lista där var under ett års tid medlem i det högerextrema Nationaldemokraterna (ND).

- Det ar väl kanske deras invandringspolitik som lockade mig, säger han.

Så här i efterhand säger han att han nog var med för "det här med invandringen". Vad de stod för i övrigt, det tänkte han inte på och han tycker nu inte att hans medlemskap i ND ska vara något att bråka om. Sven-Erik Karlsson lämnade Nationaldemokraterna efter 2004.

- Jag tyckte inte om det här, bland annat, att de skulle utvisa människor.

Nationaldemokraterna är ett nationalistiskt parti och har som främsta mål att etablera ett etniskt och kulturellt homogent Sverige. Nationaldemokraterna har även kopplingar till nationalistiska partier runtom i Europa och till nynazistiska grupperingar i Sverige. Partiet är stark motståndare till idén om ett mångkulturellt samhälle och vill att invadrare i möjligaste mån ska flytta tillbaka till sina hemländer.

Sven-Erik Karlsson är inte ensam bland SD:s representanter om att ha ett högerextremt förflutet. Enligt tidskriften Expo har åtta kandidater tidigare varit medlemmar i nationaldemokraterna. Dessutom kan två andra fullmäktige kandidater i Kalmar län, en i Kalmar och en i Vimmerby kopplas till uttalat nazistiska grupper. En av dem har skänkt pengar till nazistiska Svenska motståndsrörelsen och en har varit på flera nazistmöten, enligt tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista