Större vårdavdelningar när länssjukhuset ska spara

Större vårdavdelningar istället för mindre är en av grundtankarna när länssjukhuset i Kalmar ska spara 17 miljoner kronor framöver.

Bland annat ska infektionskliniken och öron-näsa-hals samarbeta om dom 24 vårdplatser som infektion tidigare haft själva. På kvinnokliniken slås två vårdavdelningar ihop till en stor, vilket gör att kvinnor som fött barn ska dela avdelning med kvinnor som sökt hjälp av kvinnosjukvården av andra orsaker, till exempel har cancer.

Flera kliniker hjälper till i sparet, bland annat barnkliniken som förlorar barnskötersketjänster. Desssutom väntar vardagsrationaliseringar för alla. Sjukvårdsdirektören Ragnhild Holmberg säger att det är sjukhusledningen som hanterar vilka vardagsrationaliseringar det blir. Det handlar bland annat om att minska kostnader för personalen i form av övertid och liknande enligt Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".