1 av 5
Emellanåt viftades det kraftigt på uppmärksamheten. Pierre Edström (FP) vill ha ordet medan Christer Jonsson (C) ser road ut. Foto: Simon Leijnse/SR
2 av 5
Representanterna för de rödgröna: Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Jessica Rydell (MP). Foto: Simon Leijnse/SR
3 av 5
Linda Fleetwood (V) och Jessica Rydell (MP). Foto: Simon Leijnse/SR
4 av 5
Foto: Simon Leijnse/SR
5 av 5
Reporter Tobias Sandblad sträcker sig med mikrofonen för att ge ordet till alliansen. Foto: Simon Leijnse/SR
Kalmar län

Tävling om vem som är snabbast i landstingsdebatt

Psykiatrin och vårdavgifterna var två av de ämnen som skapade mest debatt när företrädare för de sju partierna i landstinget drabbade samman i Sveriges Radio Kalmars stora landstingsdebatt.

Hör en rad frågor tas upp i debatten, inne i artikeln.

- Den här majoriteten som sitter nu, de har hållit på i fyra år och inte kommit någon vart. Vi tillför nya resurser så man inte utarmar andra verksamheter, sa alliansoppositionens Gudrun Brunegård (KD) när psykiatrin debatterades.

Så väl alliansen som den rödgröna majoriten hade satsningar på psykiatrin högt på sin dagordning. Men de hade olika syn på vem som snabbast kan få ordning på verksamheten, som fått kritik av bland annat landstingets egna revisorer. Också rehabiliteringen av de som drabbats av sjukdom eller skada och behöver hjälp att komma tillbaka engagerade bägge blocken.

Folkpartiets Pierre Edström lovade 10-12 vårdplatser i Västervik för ändamålet och pengar som skulle garantera att satsningen snabbt blev av. Majoriteten försäkrade att de redan har beslutat om en liknande satsning.

- Alliansen väljer att lägga sig på de beslut som redan är tagna, sa Anders Henriksson (S)

Precis som inom psykiatrin gällde alltså debatten även här vem som i praktiken kan se till att de nödvändiga åtgärderna blir av snabbast.

Vårdavgifterna var den fråga som tydligast skilde partierna åt. Alliansen, som tidigare utlovat att återställa avgifterna för hjälpmedel, lovade dock bara en utredning vad gäller avgifterna för vanliga patientbesök. Samtidigt flaggade de för att det inte är självklart med 20-årsgräns för fri barn- och ungdomssjukvård. Men de ville inte ge besked om vilken åldersgräns som var mer rimlig, mer än att det inte är under 16 år i alla fall.

Inget talar för höjd skatt under mandatperioden, trots mängder med satsningar som behöver göras. Inget block talade heller om sänkt skatt.

Frågan om privata inslag i vården vållade viss debatt men det visade sig att de bägge blocken numera i praktiken är överens i den gamla stridsfrågan. Ingen vård på sjukhusen kommer skötas av någon annan än landstinget oavsett vem som vinner valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista