Baltikum allt intressantare för länsföretag efter 1 maj

Litauen och dom andra baltiska länderna liksom Polen kommer att bli allt intressantare som affärspartners efter 1 maj när tio nya länder blir medlemmar i EU och varor och tjänster lättare kan flyta över gränserna.

Redan nu finns det mer än 100 företag i Kalmar län som exporterar eller importerar varor från t.ex Baltikum och inför EU-utvidgningen satsar t.ex konsultföretaget Vatten -och samhällsteknik AB i Kalmar speciellt på Litauen.

Företaget, som har 17 anställda och jobbar med vattenförsörjning, avloppsrening och annat kunnande inom miljöteknik, ser en marknad för sina kunskaper i Litauen och har t.ex gjort en ordentlig kartläggning av dom litauiska kommunernas behov på det här området.

Lars Kylefors, VD för företaget, säger till P4 Kalmar att han tror att hans företag kommer att göra affärer i Litauen redan i år och att det är viktigt för andra företag i Kalmar län som är intresserade av Baltikum att verkligen skaffa sig kunskaper om vad som behövs och att etablera långsiktiga relationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista