Illustration: Simon Leijnse
Kalmar län

Stora taxeringshöjningar på jordbruk

I årets fastighetsdeklarationer föreslår Skatteverket kraftigt höjda taxeringsvärden för Sveriges lantbruk. I genomsnitt höjs taxeringsvärdena med 25 procent.

Avvikelserna kan vara stora lokalt jämfört med de nuvarande värdena som togs fram för tre år sedan.

Höjningen speglar prisutvecklingen på lantbruk mellan 2007 och 2009. Den största ökningen ligger på skogsmark där den genomsnittliga höjningen uppgår till 30 procent.

Skatteverket påpekar att avvikelserna kan vara väldigt stora lokalt.

Omkring 95 procent av de 342 000 fastighetsägarna får ett färdigt förslag till fastighetstaxering med ett framräknat taxeringsvärde.

Förslaget bygger på de uppgifter som finns i Skatteverkets fastighetstaxeringsregister. De som godkänner förslaget utan ändringar behöver inte lämna något svar till Skatteverket. För de återstående cirka 5 procent som måste lämna en deklaration har Skatteverket förtryckt så många uppgifter som möjligt.

Senast den 1 november ska deklarationen eller eventuella synpunkter på förslaget till fastighetstaxering vara inne hos Skatteverket. De som har fått ett förslag där alla uppgifter stämmer behöver inte göra någonting alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".