Förhoppningsvis kommer trafiken flyta på Ölandsbron under Skördefesten. Foto: Nick Näslund/SR.
ölandsbron

Bredare bro till Skördefesten

Det kommer att finnas två körfält till Öland när besökarna till Ölands skördefest strömmar till nu i slutet av den här veckan. Broreparationerna får maka på sig något, för att ge plats åt två ganska smala körfält till Öland.

När alla ska hem från Öland, vänder man på ett av körfälten så att det finns två tillbaka mot Kalmarsidan.

- Det viktiga är att alla trafikanter håller trafikrytmen och följer hastighetsbegränsningarna, säger Lennart Ivarsson som arbetar på Trafikverket i Kalmar.

- De variabla hastighetsskyltarna kommer att användas för att hålla en passande hastighet.

Att vända på körriktningen i ett eller ett par körfält kommer däremot inte att bli vardag på Ölandsbron, trots att systemet används i tunnlar och på broar på andra ställen i Sverige.

Enligt Lennart Ivarsson är det nuvarande systemet på Ölandsbron det bästa. Ofta är det mycket trafik i båda riktningarna och inte bara till eller ifrån Öland.

- Vi kan se att om vi har en 100-nivå mot Kalmar så har vi samtidigt en 70-nivå mot Öland, säger Lennart Ivarsson.

- Det är ett sådant förhållande mellan dessa båda trafikströmmar.

Frågan om blixtlåsmodellen ska, eller inte ska tillämpas på Ölandsbron blir åter aktuell när det väntas bli trångt på bron i helgen.

Trafikverkets råd är att så snart som möjligt, tidigt på bron, lägga sig med övriga trafikanter i ett körfält, istället för att köra om alla bilar och sedan tränga sig in i kön nära hindret.

- Då stör man trafikrytmen mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".