Målilla

Älgparker - något att satsa på

Den svenska älgen är något som lockar många turister, både från Sverige och utomlands. Bara det senaste året har två nya älgparker öppnat här i länet.

Den svenska älgen är något som lockar många turister, både från Sverige och utomlands. Bara det senaste året har två nya älgparker öppnat här i länet. Claes Timmermann flyttade med familjen till Sverige för två år sedan. Han och hustrun Betina startade Bed&Breakfast-verksamhet.

- Men det vi kände i höstas var att folk frågade efter vad de kunde göra i trakten. Tidigare hade vi tanke på kronhjortar i Danmark, och här i Sverige är det ju älgar, säger Claes Timmermann.

Intresset har varit stort. 5-6000 besökare har de haft sedan juni, och det trots att de inte fick upp skyltar vid vägen förrän i augusti.

Besökarna har varit mestadels danskar och tyskar, men också svenskar finns bland besökarna.

- Jag hade inte trott att det skulle vara så mycket svenskar, men de känns som om också de vill upplva dem på nära håll och inte bara se dem i skogen, säger Claes Timmermann.

Claes och Betina är inte ensamma om att satsa på älgar i Kalmar län. För ett par år sedan startade en park i Vimmerby kommun och i våras öppnade en park utanför Nybro, som nu konkurrerar med den stora älgparken på andra sidan länsgränsen, i Kosta.

Sigrid Edsenius

Sigrid Edsenius. Foto: Peter Bäckman

Reporter
sigrid.edsenius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista