Kalmar

Svårt ingripa i fall som liknar "Maryams"

Det är mycket svårt för kommunernas socialtjänster att ingripa för att hjälpa kvinnor som utsätts för våld av sina män, om inte kvinnan själv ger sitt godkännande.

Frågan är aktuell efter Sveriges Radios granskning av fallet Maryam, den kvinna som försvann i Kalmar 2009. Hon hade innan sitt försvinnande länge levt under kontroll, hot och våld av sin man.

Igår, måndag, sände Fokus Annika Perssons dokumentära reportage om Maryam, som egentligen heter något annat.

Innan familjen flyttade till Kalmar bodde de i Linköping och socialtjänsten där berättade för Kalmar kommun om kvinnans situation.

- Den första bedömningen görs inom ett dygn i allvarliga ärenden, annars kan det dröja ett eller ett par dygn, berättar Johnny Lesseur på socialtjänsten i Kalmar kommun.

Han kan inte uttala sig i enskilda fall och berättar istället generellt om kommunens möjligheter att ingripa.

En av orsakerna till att det är svårt att ingripa är att kommunernas socialtjänster inte har rätt att omhänderta en vuxen person utan att hon själv gett sitt medgivande.

- Att frihetsberöva den som är utsatt är inte att tänka på utan det måste vila på frivillighet, säger Johnny Lesseur.

Tidigare om fallet "Maryam"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".