Kalmar län

"Starta företag är en risk"

Det är för hårt tryck på arbetslösa att starta eget som en lösning på deras situation, den kritiken kom företagaren Janne Näsström med innan idag, och han får visst medhåll från Henrik Wennesund, regionchef för Företagarna i Kalmar län.

- Jag tror inte att det är för lätt att starta företag, säger han men tillägger att han skulle önska någon form av företagar-körkort. Många, som egentligen inte borde vara företagare, slipper ta den risken.

- Ska man bli polis ska man gå en utbildning och man ska prövas innan. ska man bli pilot ska man gå på en lämplighetsprövning.

För det är en risk att starta, säger han, även om det går att minimera genom att till exempel försöka undvika att dra på sig så lite fasta kostnader som möjligt.

- Vi levererar en utbildning på fyra veckor där man jobbar med affärsplan,säger Jakob Brideau som levererar Starta-eget-kurser till Arbetsförmedlingen, och vi försöker hålla oss så realistiska och objektiva som möjligt till företagarens förutsättningar och krav.

På frågan om han känner igen bilden av att det är många som ser eget företagande som ett alternativ till en anställning, när man inte hittar någon sådan, svarar han både jaoch nej.

- Vi har haft samma flöde av deltagare. Det är inte någon skillnad egentligen från några år sedan.