Kalmar Län

400 fulla bakom ratten - varje dygn

Runt 400 bilister kör rattfulla på vägarna i Kalmar län, varje dygn. I landet är det 12-13 000. Idag är det Trafiknykterhetens dag, och det uppmärksammas bland annat på flera håll i länet.

Idag är det Trafiknykterhetens dag, och det uppmärksammas med manifestationer runt om i landet, bland annat i Västervik, Kristdala och Vimmerby. Manifestationerna består till stor del av utdelande av information, blomsterkampanjer och tända ljus med fokus på offren.

Införandet av dagen var för sju år sedan. Då tändes 150 ljus, ett för varje offer för rattfylleriet i trafiken. I år är antalet ljus nere i 100 stycken.

Monica Johansson, som har delat ut material vid Scania i Oskarshamn och sedan styrde kosan in mot Oskarshamns centrum för att lappa bilar säger att hon tror det måste till en restrektivare inställning till alkohol över huvudtaget för att få ner antalet alkoholrelaterade skador och dödsfall i trafiken ytterligare.

Rune Magnusson är medlem i MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) i Emmaboda. Han tror att arbetet till stor del måste ske förebyggande och tar införandet av en informationskurs om alkohol och droger, som nyligen blivit obligatorisk för att kunna ta körkort, som ett positivt exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.