Karin Scharp arbetar för fullt inför Skördefesten. Foto: Banna Thioubou/SR
Öland

En anda av samarbete inför skördefesten

Skördefesten drar igång idag, och det erbjuds, som sig bör, konst och mycket annat. Förberedelserna innebär mycket aktivitet runt om på Öland. I till exempel Resmo omges stämningen av samarbete och solidaritet för att få det hela att fungera.

Det är pumpor, balar, och konst. Allt för att få uppmärksamhet och locka till sig besökarna. Inte minst i byn Resmo på södra Öland satsar man stort inför den stora helgen. Hos Krukmakaren Karin Scharp är det mycket att göra.

- Det är lite stressigt just nu innan man är framme i hamn. Nu känner vi att vi börjar bli klara. Nu är det bara dekorationer och städning som är kvar.

Vad är det som är stressigt?

- Det är att få fram nya saker så att vi har nåt att visa när det kommer folk så här efter sommaren, så att vi också har lite grejer att sälja, säger Karin Scharp.

I byn Resmo ser allt lugnt och tyst ut, men bakom väggarna är det mycket arbete som pågår. Hos Karin och hennes sambo Ulf är det ont om tid. Ugnen är full med vaser, kannor och muggar som måste tas hand om. Och Karin har mycket att städa inför konstnatten. Hon och hennes sambo har drivit butiken i tjugo år och varit med på skördefesten från början och de tycker att det är lika roligt varje år. Karin är dock förvånad över den stora succén kring skördefesten.

- Det är klart att det tar tid att komma igång med nånting men det här är helt fantastiskt, att få en sån helg då så mycket folk kan komma till Öland.

Karin berättar att det är samarbete och solidaritet som gäller i byn Resmo, särskilt när det är skördefest. Det innebär att de tipsar besökare om varandra till exempel, och att Karin och Ulf låter sina grannar sälja sina lokala produkter utanför deras butik.

Även Karin Stranicky, som driver en klädsbutik i Resmo, tycker att det blir en hel annan stämning.

- Det är en härlig konstnärlig anda på ön, alla ordnar och fixar. Det är liksom nån slags gemenskap i det, säger Karin Stranicky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".