Foto: Lennart Ackling/SR
Västervik

Inte klart om kommunens åtaganden

I dag kommer de första av de ca 300 asylsökande till Västervik där de ska bo på Lysingsbadet Camping Resort.

Det är ett akutboende som Migrationsverket slutit avtal om säger komundirektören i Västervik, Karl Magnus Mårheden, och det var på ytterst kort varsel som kommunledningen fick reda på placeringarna.

- Vi fick besked på det sättet att vårt kommunalråd, Harald Hjalmarsson, tillika är ordförande i Västervik Resort AB, som ska sköta om boendet i det här ammanhanget. Det är den vägen vi har fått information om det.

Informationen från Migrationsverket är att det först, idag fredag, kommer ett 70-tal personer, och sammanlagt max 300 personer. De som kommer till Lysingsbadets camping är, enligt Migrationsverket, företrädelsevis från Balkan. Tiden för placeringarna avser två månader.

I dagsläget är åtagandet för kommunen oklart, dels vad det gäller exempelvis skolgång för eventuella barn.

- I dagsläget är det inte klart vad vårt åtagande blir, säger Karl Magnus Mårheden. Det som är åtagandet i det här sammanhanget är det avtal som Västervik Resort tecknat med Migrationsverket, att ta hand om boendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".