Västervik

"Vi är vana att hantera stora gästgrupper"

Idag fredag väntas de första 70 komma till Lysingsbadet där de inkvarteras i lediga stugor. Gunnar Boman, vd för Lysingsbadet, fick förfrågan så sent som i tisdags om att ta emot den stora gruppen asylsökande. Men det ska inte bli några problem säger han.

Det kommunala bolaget Västerviks Resort AB, Lysingsbadet har i dagarna tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 300 asylsökande den närmaste tiden.

- Vi tror i huvudsak att det är familjer, säger Gunnar Boman. Vi har ju förberett olika typer av boende och försöker planera utifrån olika scenarior.

Hälften av campingens stugor tas i anspråk, 80 stycken av totalt 160, men situationen som nu står för stugdörren är inget nytt för Lysingsbadet.

- Vi har haft över 400 asylsökande som bott här året om innan, och vi är vana att hantera stora gästgrupper. Vi hanterar 5000 människor om dagen under sommaren och nu kommer det 300, så det blir inte något problem för oss.

Stationeringen av de asylsökande kommer inte att bli långvarig, tror Gunnar Boman, då snabbutredningar görs av Migrationsverket och Lysingsbadet stänger mottagningen den sista november.

Efter det att placeringen har blivit känd har flera föreningar hört av sig och vill hjälpa till, framförallt med aktiviteter för de som kommer.

- Det är himla kul. Det är jätteviktigt att de får möjlighet att aktivera sig så de inte blir passiva. Fraamförallt när det gäller barnfamiljer.