Västervik

Asylsökande kan behöva fler bostäder

Igår eftermiddag kom 70 av de 300 asylsökande som ska bo och utredas på Lysingsbadet i Västervik. Övriga väntas komma till Västervik i början av nästa vecka och på Migrationsverket utesluter man inte att det finns behov av fler bostäder framöver.

Striden av asylsökande till Sverige är nämligen mycket stor nu, och därför tvingas Migrationsverket att få hjälp av kommunerna med kort varsel.

- Hitills har det gått väldigt bra. Det känns som att alla vill hjälpa till, säger Mats Johansson, enhetschef på Migrationsverket, som tog emot de asylsökande i Västervik igår.

Varför är det så bråttom?

- Just nu är det en väldigt stor inströmning av asylsökande till Sverige. Och vi har ett antal lägenheter i landet där de normalt sett bor. Nu räcker de inte till och då måste vi med kort varsel handla upp, typ campingplatser. Tanken är att det ska bli ett korttidsboende här, förklarar Mats Johansson.

Vad betyder ett korttidsboende?

- Som det ser ut nu kommer vi ha de här stugorna i max två månader.

Allt går fort säger du. Betyder det att ni kan komma med en ny propå till kommunen om bara några dagar?

- Vi kan inte avgöra hur många som kommer till Sverige och ansöker om asyl. Skulle det öka ännu mer så, visst kan det bli andra förutsättningar.