Småland

Tufft för ridskolor att klara ekonomin

Många ridskolor i Småland har det tufft med ekonomin och svårt att locka nya medlemmar. Därför tar Smålands ridsportförbund hjälp av näringslivet för att ridskolorna ska bli bättre på att marknadsföra sig.

– Vi kände att vi var tvungna att göra något drastiskt för att hjälpa våra ridskolor i Småland att vända den här negativa spiralen som många har hamnat i, säger Maria G Sånesson som är konsulent på Smålands ridsportförbund.

Det står inte längre en massa barn i kö för att ta ridlektioner. Tiderna har förändrats, barnen erbjuds fler aktiviteter idag och ridskolorna hänger inte med. Förra året uppgav en tredjedel av Smålands 42 ridskolor att deras omsättning hade sjunkit med mer än 15 procent, enligt Maria G Sånesson.

Går mot strömmen
Men det finns också undantag. Theleborgs Ryttarsällskap är ett sådant.

– Vi har fler elever än någonsin. Vi har snart uppåt 400 ridande i veckan och det har varit ett mål för oss, berättar ridinstruktören Cecilia Nordin.

Nyckeln är att synas mer
Det går alltså att vända trenden och Cecilia Nordin delar gärna med sig av sina tips.

– Jag tycker det är viktigt att satsa på marknadsföring, att man är med i framkant och ser vad som händer även inom andra idrotter. Man måste synas mer i media. Nyckeln är att synas mer, säger hon.