Överdrivna risker när EU får 10 nya medlemsländer

Riskerna för att lönerna sjunker och att villkoren på arbetsmarknaden blir sämre här i Sverige när 10 nya länder på lördag blir medlemmar i EU är överdrivna. Det menar Dan-Olof Rooth, nationalekonom på Baltic Business School, BBS, i Kalmar. Flera undersökningar visar nämligen att de som bor i de nya EU-länderna inte är särskilt intresserade av att flytta på sig.

- De som ändå kan tänka sig att flytta väljer hellre Österrike, Tyskland och Schweiz framför Sverige och Skandinavien, säger Rooth.

Idag debatterar och beslutar riksdagen om det ska införas övergångsregler. Regeringen är rädda för att arbetsmarknaden ska bli sämre för arbetstagarna om alltför många kommer hit och vill arbeta. Statsminister Göran Persson har också tidigare varnat för nya EU-medlemmar som kommer hit enbart för att utnyttja våra sociala system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista