Fotboll

Fotbolls-EM till Kalmar 2013

Sverige får arrangera fotbolls-EM för damer 2013. Det beslutade Uefa på måndagen efter ett möte i vitryska Minsk. En av platserna där matcher ska spelas blir Kalmars nybyggda arena.

Den enda konkurrenten, som var Nederländerna, förlorade. Om lite mindre än tre år, under andra halvan av juli 2013, kommer EM att spelas i sju svenska städer, med den nya arenan i Solna som finalplats.

Semifinalerna ska spelas på Parken i Norrköping och på Gamla Ullevi. Och där i Göteborg kommer också Sverige att spela sina gruppspelsmatcher.

Övriga fyra spelplatser blir Örjans vall i Halmstad, och därtill de tre helt nya arenor som är på väg att bli klara i Kalmar, Växjö och Linköping.

Enbart naturgräs är tillåtet, vilket innebär att Parken i Norrköping måste byta underlag.

De sju berörda kommunerna bekostar det som krävs på de olika arenorna. I övrigt står Europeiska förbundet (Uefa) för de stora kostnaderna - men Uefa tar också hem intäkterna. Något stöd från regeringen har inte ansetts behövas.

Uefas beslut idag innebär att två dam-EM i följd arrangeras i Norden. Finland arrangerade 2009.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.