Kalmar län

Danskar söker jaktlycka

Idag är det premiär för årets älgjakt och just nu befinner sig tusentals jägare ute i skogarna i södra Sverige. Och intresset för att ge sig ut i de svenska skogarna och jaga är stort även utomlands och allt fler jaktkort säljs till utländska jägare.

Idag kommer det att smälla ordentligt runtomkring i skogarna i södra Sverige. Men det är inte bara svenska jägare som ger sig ut i skogen - utan det är även många utländksa gäster som tagit sig hit för att jaga.

Och intresset från utländska jägare har ökat stadigt. På fem år har antalet utländska personer som löst jaktkort i Sverige ökat från 20 000 till 23 000.

Bland de utländska besökarna märks både tyskar, finnar och norrmän, men det är framförallt danskar som kommer hit.

Ungefär varannan gästande jägare kommer från Danmark. Det är relativt nära att ta sig till Södra Sverige från Danmark, och förutom närheten är det mycket annat som lockar danskarna, säger Tommy Björklund, som är viltvårdare i Askeryd utanför Aneby.

-Det är naturen och i Danmark har dom så små jaktmarker jämfört med oss här i Sverige. Sen gillar dom stora rådjur och bockar, det är det stora som danskarna gillar säger Tommy Björklund.