Förberedelser för att sanera glasbruken

Svenska Glasbruksföreningen har tillsammans med länsstyrelsen i Kalmar och i Kronoberg gjort en utredning som ska ligga till grund för en framtida sanering av glasbruksområdena. Inom glasriket finns det sammanlagt ett hundratal befintliga och före detta glasbruk i Lessebo, Nybro, Emmaboda och Uppvidinge kommun där det finns deponier kvar med förorenade rester från glastillverkningen.

I det här arbetet har man valt ut fem glasbruk med olika karaktär där man tittat extra noga i omgivningen, Pukeberg, Målerås, Bergdala, Åfors och nedlagda Björkå. Där har man tagit markprover, tittat i grundvattnet och också sett i deponins närområde. Sedan innan visste man att det fanns gifter i marken vid deponierna. Men att det lakades ut så mycket gifter i grundvattnet visste man inte, berättar Tommy Hammar på Länsstyrelsen.

Det material som nu färdigställts har syftat till att utarbeta riktlinjer och metoder för platsundersökningar och riskbedömningar på glasbruksområdena. Det har gjorts en ungefärlig kostnadskalkyl där man räknat med att en sanering av samtliga områden i glasriket skulle gå på uppemot 1,5 miljard kronor beroende på vilken metod som används. När marken vid glasbruken kan börja saneras är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista