1 av 2
Magnus Rosenborg, verksamhetschef på mammografienheten vid länssjukhuset i Kalmar. Foto: Erika Norberg/SR
2 av 2
Mammografimottagningen i Kalmar. Foto: Erika Norberg/SR
KALMAR LÄN

Bröstcancer kan upptäckas tidigare med ultraljud

Ännu fler fall av bröstcancer skulle kunna upptäckas i tid om landstinget i Kalmar län satsade mer resurser på den moderna tekniken.

Kvinnor som har täta bröst skulle till exempel kunna undersökas med ultraljud, det säger Magnus Rosenborg som är verksamhetschef på mammografienheten vid länssjukhuset i Kalmar.

– Om man i de fallen kompletterar mammografiundersökningen med en ultraljudsundersökning fångar man upp fler tumörer som man inte ser på mammografin.

Det handlar om bröst med så tät bröstvävnad att kontrasterna i mammografin är för dåliga för att man ska kunna se små tumörer där. 

Kunskapen om det här är ganska ny och det pågår studier bland annat i Falun och på Sankt Görans sjukhus i Stockholm.

Och en fråga är hur många kvinnor som har täta bröst och därmed skulle komma ifråga för en komplettering i undersökningen?

– Där får man noga gå igenom den vetenskapliga dokumentation som finns och koppla det mot hur mycket större insats man har råd med, säger Magnus Rosenborg.

Det man kan säga är att det i värsta fall skulle kunna handla om hälften av alla som undersöks.  Så är det i storstäderna där det är vanligare med hormonbehandlingar under klimakteriet och där andelen magra kvinnor är större, bröst som innehåller lite fett är i regel tätare. Om hälften av kvinnorna i Kalmar län skulle komma i fråga för en komplettering skulle det handla om 12 000 personer.

Tekniken för det här finns vid sjukhuset i Västervik, men den skulle behövas i Kalmar också, och det som framför allt saknas är resurserna för fler undersökningar.

– Det blir en utbyggnad av det bröstradiologiska uppdraget och det kostar pengar, säger Magnus Rosenborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".