Höstträning för Rödsle BK F 17. Foto: Tobias Sandblad/SR
KALMAR LÄN

Kort föreningskarriär för många unga

Andelen ungdomar som är med i en förening minskar kraftigt runt 16-årsåldern, och tappet början redan när dom är tolv. När de är elva år däremot är nästan alla med i en förening visar ny statistik från Kalmar kommun.

Utmaningen att kunna få behålla ungdomarna när de kommer upp i tonåren och början av gymnasiet kan nog flera ledare skriva under på. Nu finns det också svart på vitt hur andelen föreningsaktiva minskar under de åren, i alla fall i Kalmar kommun som kunnat få fram unik statistik tack vare att de nu får in alla närvarokort från föreningarna digitalt och det finns ingenting som talar för att resultatet inte skulle kunna gå att applicera på andra kommuner.

"Jag tröttnade typ och hade inte så mycket tid.", "Jag kände att jag gjort mitt" "Det blev för mycket när jag började gymnasiet och jag prioriterade kompisarna och skolan", säger några 16 åringar som Sveriges Radio Kalmar träffade i Nybro häromdagen.

Statistiken visar att tappet från föreningarna egentligen börjar ännu tidigare. När barnen är 11 år är det vanligt att de är med i en förening. 86 procent var det förra året i Kalmar kommun. Sen sjunker andelen för varje årskull och när de är 17 är det bara 44 procent, alltså hälften så många som är kvar.

Nu kan det ju vara så att de istället börjar med andra aktiviteter istället utanför föreningslivet, som att träna på gym, eller gå danskurser till exempel eller satsa på musiken. Men det framgår inte av statistiken då den bara bygger på föreningsaktivitet.

– Det är kanske så att man väljer andra inriktningar och det ser ju inte vi i den här statistiken, säger föreningsutvecklaren i Kalmar Kaja Halleen-Holmström.

– Det viktigaste är att man har fått en vana att kontinuerligt delta i någonting, säger hon.

Andel ungdomar som är med i förening: 

7 år     74%

8 år     81%

9 år     83%

10 år   82%

11 år   86%

12 år   77%

13 år   74%

14 år   68%

15 år   63 %

16 år   53%

17 år   44%

18 år   42%

19 år   32%

20 år   21%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".