Stor skillnad på kostnaden för fjärrvärme i länets kommuner. Arkivfoto: Anders Nyberg/SR
kalmar län

Stor prisskillnad på fjärrvärme

Det är stora skillnader mellan de olika fjärrvärmetaxorna i länets kommuner. Det skiljer 4250 kr om året mellan den dyraste kommunen och den billigaste.

Fjärrvärmen marknadsförs som ett prisstabilt och mycket miljövänligt alternativ och därför vill kommuner och fjärrvärmebolag locka kunderna till att ansluta sig.

Men det är många faktorer som kan påverka slutpriset och om kunden en gång anslutit sig sagt nej till alternativen.

Fjärrvärmen i Kalmar är det mest utbyggda där man har 2000 anslutna fastigheter och sammanlagt är det runt 10 000 bostäder som får sin värme genom fjärrvärmenätet i Kalmar. Där kostar uppvärmningen för ett normalt enfamiljshus 16 625 kronor om året beräknat på 20 000 KW:h förbrukning, av den summan ligger nästan 3500 kr i fast avgift.

Den fasta avgiften skiljer också mycket mellan de olika kommunerna, till exempel Emmaboda har ingen alls.

Tillkommer gör också anslutningskostanden och även där är skillnaderna mycket stora. Men i det fallet så går det i dag att utnyttja rotavdraget.

Det gäller att väga för och nackdelar. Nackdelarna är att det inte går att byta till annan uppvärmning utan större kostnader. Fördelen är att man får en mycket bekymmersfri anläggning som tickar på som ett självspelande piano.

Staffan Larsson på Kalmar energi motiverar att de ligger högre i pris än merparten av kommunerna i länet med avkastningskravet.

– Naturligtvis är det så, vi ägs sedan tio år av en privat aktör och Kalmar kommun. Och i det läget ställer de tuffa krav på att vi ska lämna utdelning, avkastning och det påverkar naturligtvis prisbilden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".