1 av 2
Foto: Erika Norberg/SR
2 av 2
Gudrun Brunegård. Arkivfoto: Simon Leijnse/SR
KALMAR LÄN

Inga nya pengar för att upptäcka bröstcancer

Landstingets ledande politiker vill inte satsa mer resurser på den nya tekniken som kan användas för att upptäcka bröstcancer, åtminstone inte i dagsläget.

Som vi berättat tidigare i nyheterna visar nya studier att bröstcancer skulle kunna upptäckas tidigare hos kvinnor som har tät bröstvävnad om mammografin kompletterades med ultraljud.

Men Lena Segerberg, som är socialdemokratiskt landstingsråd, vill veta mer om det innan hon vågar satsa:

– För det första måste man veta vilka grupper är det man skulle titta extra noga på. Och är det vetenskapligt bevisat.

Det man vet idag är att det i värsta fall skulle kunna handla om hälften av alla kvinnor som har så kallat täta bröst och i så fall skulle det både krävas dyr ultraljudsutrustning och mer personal för fler undersökningar.

Vinsten skulle vara färre dyra och långdragna behandlingar av kvinnor där bröstcancern hunnit gå för långt innan den upptäcks.

Men socialdemokraternas Lena Segerberg är alltså inte beredd att gå i bräschen, trots att tekniken faktiskt finns på Västerviks sjukhus redan idag, hon vill invänta mer fakta från de studier som pågår och se hur andra landsting gör.

Men Kristdemokraternas Gudrun Brunegård ser lite annorlunda på de nya rönen.

– Jag tycker man ska undersöka möjligheten i alla fall. För är det så att man hittar så många fler i ett så mycket tidigare stadium så att det är ekonomiskt försvarbart är det ingen tvekan om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".