Friårsförsöket dyrt för kommunerna

Det pågående försöket med friår, som bland annat görs i Hultsfreds kommun, blir inte den besparing politikerna räknat med. Det visar en ny rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering

. Det har visat sig att varken a-kasse- eller sjukpenningutbetalningarna minskat så mycket som politikerna hoppats på. Friåret innebär att en fast anställd kan ta ledigt i uppemot ett år medan en vikarie hoppar in och arbetar i dennes ställe. Tanken är att programmet ska stärka de arbetslösas ställning och få ner antalet långtidssjukskrivningar medan det ska bli en besparing för staten. Men som regelverket är utformat idag så får friåret inte de önskade effekterna menar Linus Lindqvist som gjort rapporten. Till P4 Kalmar säger han att 6 av 10 av vikarierna inte tog ut a-kassa innan de började det nya jobbet. Politikerna hade räknat på att det arbetsmarknadspolitiska programmet skulle finansieras delvis av mindre utbetald a-kassa, vilket bara görs till en liten del i realiteten. Den andra besparingen med friår skulle bestå i minskad utbetald sjukpenning, men inte heller där har programmet gett någon nämnvärd effekt. Linus Lindqvist säger att friår riskerar att bli betydligt dyrare än vad politikerna räknat med, och det kan i värsta fall bli en förlustaffär när det införs i hela landet från och med 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista