Tjejer i Rödsle BK F 17 på en av höstens träningar. Foto: Tobias Sandblad/SR
0SKARSHAMN

Gemenskap får unga att idrotta vidare

Flera idrottsföreningar jobbar aktivt för att få ungdomarna att stanna kvar i idrottsföreningarna också då de närmar sig gymnasieåldern, då många slutar idrotta, som vi berättade i morse.

Rödsle BK i Oskarshamn där Torbjörn Olsson är tränare satsade i år på ett lag i nya serien för flickor upp till 17 år för att undvika det tapp som annars ofta sker om de tvingas upp i damlaget för tidigt.

– Det är nog ett bra sätt att behålla dem  några år till. Säger Torbjörn Olsson

Rödsle BK har höstträning efter en säsong där de är med i Smålands Fotbollsförbunds nya koncept med en serie för flickor upp till 17 år, en ålder då många annars bara har damlaget att hänvisa sina kvinnliga spelare till.

Som vi berättade i morse är just högstadieåldern och övergången till gymnasieåldern den tid då flera ungdomar annars slutar.

En av pusselbitarna till framgång här är att se till den sociala aspekten av idrotten, som betyder mycket för t ex 15 åriga Julia Hansson.

– Man har sina kompisar här. Jag känner mig inte riktigt redo att gå upp och spela damfotboll än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".