Thomas Bodström och Mona Sahlin
sverige

Bodström lämnar riksdagen

Socialdemokraten Thomas Bodström lämnar sin plats i riksdagen. Han stannar i stället kvar i USA med sin familj.

Bodström hoppas kunna fortsätta med sin politiska karriär utanför riksdagen när han kommer tillbaka till Sverige nästa år.

Tidigare i veckan beslutade riksdagens gruppledare att Thomas Bodström inte skulle få tjänstledigt från riksdagen för att vara föräldraledig på deltid.

Därmed blev han tvungen att bestämma sig för att antingen åka tillbaka till Sverige eller vara kvar med sin familj på den planerade vistelsen i USA.

Nu har alltså Bodström bestämt sig. Han lämnar sin plats i riksdagen och stannar i USA.

Thomas Bodström säger till Aftonbladet att han skulle ångra sig i resten av sitt liv om han inte gör detta för sina barn.

Han säger också att han hoppas på att kunna fortsätta med politik när han kommer tillbaka till Sverige nästa år.

I valrörelsen var Thomas Bodström ett av Socialdemokraternas så kallade vallokomotiv men vid sidan av sin riksdagsplats saknar han tunga uppdrag i partiet.

Nästa år ska Socialdemokraterna hålla extrakongress där det väljs nya personer till nya uppdrag i partiet.

Bodström har ett starkt stöd i den nuvarande partiledningen och det är ingen djärv gissning att han kan komma att få en framskjuten position i partiet om han så önskar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".