Full garderob fick Sofie Walter att sluta köpa kläder. Foto: Banna Thioubou/SR
KALMAR

Klädstopp under ett år

Klädinköp och skor ligger högt på listan av vad hushållen lägger pengar på med drygt 14 000 per person och per år. Men vissa har tagit drastiska beslut för att åtminstone minska sina klädinköp.

Det gäller till exempel Sofie Walter från Kalmar som har bestämt sig att inte köpa några kläder på ett år.

– Anledningen till att jag gjorde det var just att jag upptäckte att jag hade alldeles för mycket kläder, jag använde bara en liten del av min garderob.

Sofie Walter har kläder i sin garderob i hallen och i en byrå i hennes sovrum. Gardroben är så full med kläder att galgarna inte går att flytta. Och Sofie säger att hon har ibland svårt att plocka fram ett plagg för galgarna sitter så tätt.  Men trots det fortsatte hon att köpa kläder och lade mellan ett par hundra till 3000 kr på kläder varje månad, ett sätt för henne att känna sig trygg.

– Dels så reglerar ju kläder känslor. Man klär upp sig när man ska på fest, man vill känna sig fin. Man blir glad av det, det är också en extra hud kan man säga, säger Sofie Walter.

Sofie har kommit till insikten att hon är nöjd och tacksam för de kläder hon har och vill använda dem så mycket som möjligt. Och det är därför hon bestämde sig i januari att inte handla något på ett år. Och hon är nöjd med hur det har gått hittills, även om det har varit tufft att motstå frestelsen.

– När våren kom, då kändes det lite, nu skulle man vilja ut och fylla på garderoben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".