Foto Erika Norberg/Sveriges Radio
LANDSTINGET

Avvaktan kring bröstcancerrisk

Landstingspolitikerna är inte beredda att dra igång något särskilt program för att tidigt fånga upp kvinnor med ärftlig risk för bröstcancer.

- Hur ser man det exempelvis i Östergötland, där vi har regionsjukhus, säger Lena Segerberg (S) som vill avvakta hur andra hanterar personer som kan få olika sjukdomar i arv.

Enligt Magnus Rosenborg, som är överläkare och verksamhetschef för mammografin i Kalmar, ska det finnas ett särskilt program för de kvinnor som har den ökade risken för bröstcancer i och med att deras mammor, systrar och så vidare har fått det tidigt. Han säger att om risken är mer än 30 procent så borde de kontrolleras regelbundet kanske från 25 års ålder. Men idag kallas länets kvinnorn första gången till mammografin när de fyllt 40.

Hur många det kan handla om är osäkert, men enligt mammografienheten kanske omkring 500 personer och för det behövs mer resurser, en utbyggnad av uppdraget.

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård tror att den som är orolig att ha den ärftliga risken visst kan tas om hand i den verksamhet som finns idag.

- Det är ju ändå en begränsad del om man jämför med det totala antalet undersökningar som vi gör, säger Gudrun Brunegård.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".