KALMAR LÄN

Förslag för missgynnad skärgård

Bristen på godspråmar är idag akilleshälen för många skärgårdsprojekt i Kalmar län. Men en ny utredning föreslår åtgärder som ska underlätta och göra det mer lönsamt.

Få pråmar, liten befolkning och långa avstånd gör transporterna svåra och dyra. Därför har regionförbundet bett Bengt Almqvist, ordförande i skärgårdarnas riksförbund att utreda frågan.

Utredning blir klar om en vecka men Sveriges Radio Kalmar kan redan idag berätta vad det handlar om.

- Det gäller att hitta en modell som är rimlig som kan hålla kostnaderna lite nere som gör att vi även i framtiden kan ha en levande skärgård, säger Bengt Almqvist.

En av de större godsfärjorna i Kalmar län har nyligen sålts och det är klart att det blir svårare när det är en tunnare glesare skärgård med färre invånare i, som den i Kalmar län menar Bengt Almqvist som hoppas hans utredning kommer ligga till grund för en diskussion bland politikerna om transportplitikens framtid när det gäller sjötransporter.

- Vissa delar av det här landet kan man hur mycket godsfrakter gratis med hjälp av vägverkets gula färjor, men i de glesare befolkade länen landar mer och mer av kostnaderna på kommunerna och det kommer också upp i utredningen hur man bör fördela kostnaderna framöver, säger Bengt Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista