Kalmar län

Körkort kan bli dyrare med ny regel

Från och med årsskiftet kan det bli dyrare att ta körkort. Det blir konsekvensen om Transportstyrelsen ska ta ut avgifter för sin tillsyn av utbildning och lärare.

Detta är något som regeringen föreslår.

– På vårt företag får vi en merkostnad för tillsyn och tillstånd på cirka 50.000 för att bedriva den verksamhet vi har idag, säger Mats Graaf som arbetar på Kalmar trafikskola.

Vad får ni för de pengarna?

– Egentligen ingenting nytt.

De 50.000 kronorna ska betalas oavsett om Transportstyrelsen kommer på besök eller inte. Det gäller bara om det inte finns några brister i verksamheten.

Skulle kontrollanterna upptäcka något som inte stämmer kan det bli betydligt dyrare. Då ska Transportstyrelsen ha 1.200 kronor per påbörjad timme för förberedelser, besök och efterarbete under uppföljningen.

Även om allt fungerar som det ska ökar kostnaderna mycket för bilskolorna och det innebär att eleverna kommer att få betala mer för sina körkort.

– Det kommer att höja priset men jag kan inte säga hur mycket idag, vi måste räkna på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista