Kalmar

Stryplekar på förskola i Kalmar

Lekar där barnen tog strypgrepp på varandra har upptäckts på en förskola i Kalmar.

Det var i en grupp med fyra- och femåringar som de här våldsamma lekarna inträffade.

– Det var några barn i en äldrebarnsgrupp som lekte lekar som de inte gjort tidigare, stryplekar kan man säga att de gjorde, säger rektor Ingrid Hallberg.

Det var i våras som personalen plötsligt upptäckte de här våldsamma lekarna på den här förskolan i Kalmar.

Vid flera tillfällen hade barn tagit strypgrepp på varandra. Men enligt Ingrid Hallberg har inget barn skadats eller reagerat särskilt mycket på lekarna. Men föräldrarna reagerade.

– Ja de tog lika allvarligt på det som vi och pratade med sina barn där hemma, säger hon.

Efter händelsen punktmarkerades de barn som varit inblandade av personalen och barnen tilläts inte heller att stänga dörren om sig när de lekte.

Andra våldsamma lekar, som krigslekar, förekommer också på förskolan men inte i större omfattning än vad Ingrid Hallberg tycker är normalt.

Rektor Ingrid Hallberg har heller inte kunnat hitta någon förklaring till de våldsamma stryplekarna på förskolan. Barngruppen är inte ovanligt stor och personalen har lång erfarenhet och bra utbildning, säger hon.

– Barnen är ju hos oss en del av dagen och de får ju intryck från alla, från andra barn, från tv, från tv-spel. De är ju en del av världen, så man vet ju oftast inte alls var det kommer ifrån.

Sigrid Edsenius

Sigrid Edsenius. Foto: Peter Bäckman

Reporter
sigrid.edsenius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista