Speedway

Andreas Jonsson klar för GP

Dackarnas Andreas Jonsson kan andas ut. Han har fått ett av fyra wild cards av arrangörerna och får köra hela VM-serien i speedway 2011.

Andreas Jonsson var bara en enda poäng från att av egen kraft köra till sig en fast plats i nästa års VM-serie men slutade nia.

Efter några veckors orolig väntan kan han andas ut för arrangörerna tycker att Andreas kapacitet är tillräckligt bra för att få ett av fyra wild cards för 2011.

De övriga platserna går till danske Nicki Pedersen, ryske Emil Sajfutdinov och till årets stjärnskott Janusz Kolodziej från Polen.

Därmed står förare som Hans Andersen och Tai Woffinden utan fasta GP-uppdrag 2011.

Arrangörerna skriver i sin motivering att Andreas Jonsson och Nicki Pedersen haft svaga säsonger men har tilläcklig kapacitet för att vara med i VM-kampen. Sajfutdinov fick ingen chans att visa sin förmåga i år på grund av skador och Kolodziej klassas som klart bäste förare vid sidan om årets VM-serie.

Noterbart är att England bara har en förare med i kampen medan Polen har tre förare plus Rune Holta som också har polsk tävlingslicens.

Sverige har åter tre förare med efter att Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck skaffat sig platser via kval och att Ryssland för första gången har två GP-förare.

Magnus Zetterström och Thomas H Jonasson är tillsammans med Niels Kristian Iversen, Andrey Karpov och Grigoij Laguta uppsatta som reserver om någon av de 15 förarna inte kan köra i GP 2011. 

GP-förare 2011

Tomasz Gollob Polen
Jaroslaw Hampel Polen
Jason Crump Australien
Rune Holta Norge/Polen
Greg Hancock USA
Chris Harris England
Kenneth Bjerre Danmark 
Chris Holder Australien 
Andreas Jonsson Sverige 
Nicki Pedersen Danmark
Fredrik Lindgren Sverige 
Emil Sayfutdinov Ryssland 
Janusz Kolodziej Polen
Artem Laguta Ryssland
Antonio Lindbäck Sverige

Speedwaypodden

Mer om GP 2011 och läget i elitserielagen så här långt...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista