Eltillgången

Maud kallar till kärnkraftförhör

Bara 40 procent av elproduktionen i de svenska kärnkraftverken är nu i drift, resten står still för renovering. Näringsminister Maud Olofsson kräver nu en förbättring så att kärnkraften producerar mera el. Annars hotar samma kaos med högra elpriser som förra vintern.

Centerpartistledaren och näringsministern Maud Olofsson har kallat de tre stora elbolagen, Eon, Fortum och Vattenfall, till möte på torsdag.

- Jag måste ha en diskussion med dem om hur läget är. Vi kan inte ha en situation där vi är så beroende av kärnkraften för vår elförsörjning som vi är, utan att se till att renovera och reparera de här kraftverken vid rätt tillfälle, säger Maud Olofsson.

– Eftersom vi i stort sett bara har vattenkraft och kärnkraft för vår elproduktion, så måste båda kraftslagen fungera.

Om det visar sig att det blir samma elände som förra året, vad gör du då?

-- Då vill jag ha en rapport från kärnkraftsindustrin om vad de tänker göra. Vilka signaler de vill ge till Sveriges konsumenter som var otroligt upprörda i fjol, med all rätt, över höga elpriser och att man inte hade full funktion. Då vill jag veta vad det är som gör att vi idag har en effekt från de här kärnkraftverken på bara 40 procent av den totala kapaciteten, samt hur man tänker möta Sveriges konsumenter den kommande vintern.

Maud Olofsson hade ett möte i våras för att diskutera missnöjet med elproduktionen. Nu har hon på nytt kallat till sej de tre stora elbolagen Eon, Vattenfall och Fortum.

Hon vill att de ska kunna visa att produktionen av el i vinter från kärnkraften blir högre än 40 procent som det är idag.

I stort sett står kärnkraften för hälften av all el i Sverige och vattenkraften för den andra hälften.

Men om kärnkraften inte fungerar på grund av att bolagen väljer att renovera aggregaten under vintern. Då hotar Maud Olofsson med hårdare tag.

-- I Sverige är vi så enormt beroende av kärnkraften för att klara elförsörjningen, och om elbolagen då inte tycker att de behöver leverera till sina kunder så att kunderna är nöjda, då måste politiken träda in. Men jag hoppas att marknaden själv förstår, att kraftbolagen förstår, att de måste leverera från kraftproduktionsanläggningarna, för att få nöjda kunder, säger näringsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista