Kalmar

Man hotade spränga bomb i centrala Kalmar

4:02 min

Den unga mannen som bombhotat området kring gamla polishuset i Kalmar har givit upp. Bombgruppen har lyft upp mannens plastpåse med en bombrobot och fört den till sin vagn för vidare transport till Malmö.

Händelsens minut för minut

Kl. 13:04 Två brandbilar och sex polisbilar håller vägen avspärrad i norrgående riktning vid rondellen vid Trädgårdsgatan och söderut vid Fabriksgatan.

Kl. 13:09 Polisen utvidgar just nu det avspärrade området. En mängd poliser finns på platsen.

Kl. 13:21 Polisen bekräftar att mannen står vid skulpturen Valfisken och har lagt ifrån sig ett vitt paket. Polisen ska ha pratat med mannen.

Kl. 13:24 Max-restaurangen är utrymd.

Kl. 13:49 Polisen har enligt uppgift förhandlat med mannen på gatan och uppfyllt hans önskemål, en mobiltelefon och ett paket cigaretter.

Kl. 13:53 P4 Kalmars reporter befinner sig i huset mitt emot mannen och berättar att han lagt ner en vit plastpåse på gatan.

Kl. 14:00 På Försäkringskassan i byggnaden mittemot mannen på gatan har personalen blivit uppmanad att stanna inomhus och behålla ytterkläderna på.

Kl. 14:06 Mannen på gatan kastar mobiltelefonen. Han verkar mycket uppretad.

Kl. 14:09 Polisens informationschef Ulf Karlsson berättar att den unga mannen på gatan är känd av polisen. Man vet dock inte vad han vill och vad han har för motiv till hotet. Ulf Karlsson säger också att det är ett oerhört komplicerat läge just nu.

Kl. 14:25 P4 Kalmars reporter i huset mittemot berättar att mannen hela tiden muckar gräl med poliserna och skriker högt. Han pratar inte längre med polisen i mobiltelefon utan skriker till dem i stället.

Kl. 14:27 Mannen tar fram ännu en påse ur sin jacka och börjar skrika ännu mer. Mannen går mot poliserna med påsarna och polisen skriker till honom att hålla upp händerna. Han lägger påsarna på marken och befinner sig nu i rondellen vid Norra vägen - Trädgårdsgatan. Polisen siktar på honom med alla tillgängliga vapen.

Kl. 14:35 Mannen tar av sig jackorna nu för att visa att han inte har något på kroppen.

Kl. 14:38 Mannen ger upp och övermannas av flera poliser med dragna vapen. Dramat är över.

Video: Här grips bombmannen

Kl. 14:50 Avspärrningarna kommer inte att släppas. Polisen inväntar bombgruppen från Malmö. Området som berörs sträcker sig från Erik Dahlbergs väg i norr till Esplanaden i söder, Smålandsgatan i väster och Stagneliusskolan i öster. Ett omfattande område alltså. Enligt polisen är situationen den samma i fråga om avspärrningarna och därför håller man den tidigare gränsen på 500 meter.

Kl. 15:15 Polisens bombgrupp från Malmö beräknas komma fram till Kalmar om två timmar. Då kan mannens kvarlämnade påsar och jackor börja undersökas.

Kl. 15:40 Enligt polisens informationschef Ulf Karlsson så riktades inget hot mot någon person eller plats utan mannen som ringde till SOS vid halvett-tiden ska ha berättat att han hade en bomb på sig. Polisens kontakter med mannen skedde till en början genom den mobiltelefon som polis gav honom. Enligt Ulf Karlssons uppfattning så var det ett bra polisarbete som gjorde att situationen slutade lyckligt.

Kl. 16:25 Eftermiddagens bombdrama i Kalmar får konsekvenser för busstrafiken som går på Norra vägen under eftermiddagen och kvällen. Mer information kan du få på telefonnummer 0491 - 76 12 00 eller på webben via klt.se

Kl. 17:13 Polisens bombgrupp är nu på plats.

Kl. 17:44 Polisens robot har hämtat de två misstänkta kassarna och kört dem till bombvagnen.

Kl 18:09 Polisen har börjat plocka bort avspärrningarna.

Kl.18:25 Trafiken rullar åter på Norra vägen.

 Video: Polisen spärrade av området snabbt

Läs mer om dramat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista