Orrefors vill flytta tillverkning utomlands

Det småländska glasriket har fortfarande problem med dålig lönsamhet trots stora uppsägningar under 2003. Glaskoncernen OrreforsKostaBoda gjorde ett sämre resultat 2003 än 2002 och företagets VD, Håkan Cöster, säger nu att koncernen har planer på att lägga en del av sin tillverkning utomlands för att kunna pressa priserna och sälja mer.

- Vi är inte de första i branchen som tänker i dessa banor. Att flytta tillverkningen till östeuropa, Turkiet numera även Kina har vi sett allt mer utav bland våra kollegor i glasbranchen, säger Håkan Cöster till P4 Kalmar.

Försäljningsutvecklingen i OrreforsKostaBodakoncernen har inte blivit som ledningen hoppats, inte heller har den konjunkturuppgång som många företag i Sverige hoppas på kommit igång och läget är fortsatt kärvt i glasriket.

Håkan Cöster säger att koncernen måste hitta sätt att anpassa sig efter det förändrade beteende som finns hos konsumenterna, dyra kristallglas ingår inte i dom stora konsumentgruppernas livsstil längre och det finns samma mönster för till exempel de danska porslinstillverkarna som har svårt att sälja dyra matserviser.

OrreforsKostaBoda ska inte ge avkall på sin kvalitet, men att till exempel tillverka billigare vinglas utomlands är nödvändigt för att glasriket ska överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista