Emmaboda

Utskälld järnväg byggs om

1:25 min

Nu inleds ombyggnationen av järnvägen mellan Emmaboda och Karlskrona. Under ett och ett halvt år kommer all räls och kontaktledning att vara borta.

Tågsträckan Emmaboda-Karlskrona skulle nog utan överdrift kunna kallas ett av de riktiga sorgebarnen när det gäller svensk järnväg. Men nu ska det alltså bli ändring på det.

– Rälsen på sträckan har gjort sitt och förr eller senare måste man byta ut den, säger Jan Magnusson som är Trafikverkets projektledare.

Inledningsvis kommer man att riva upp en del av mötesspåren och förbereda för brobygge. Men sedan kommer bygget igång på allvar och under 2012 så kommer man att ha rensat bort allt som påminner om en järnväg längs sträckan.

Går sedan allt enligt planerna kommer en ny järnväg utan skarvar vara klar för invigning i juni 2013. Kostnaden beräknas till 950 miljoner kronor, en prislapp lokföraren Torbjörn Elmgren tycker är lite väl hög.

– Jag kör sträckan varje dag och det är mycket pengar för en kort sträcka, säger han.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista