Inom kort är den gamla rälsen ett minne blott. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Emmaboda

Kritiserad järnväg byggs om

Alla skarvar byggs bort på banan
1:25 min

Nu inleds ombyggnationen av järnvägen mellan Karlskrona och Emmaboda. Inledningsvis kommer resenärerna inte att märka särskilt mycket men under ett och ett halvt år kommer all räls och kontaktledning att vara borta.

I början kommer man att riva upp en del av mötesspåren och förbereda för brobygge. Men sedan sätter man igång på allvar och under 2012 så kommer man att ha rensat bort allt som påminner om en järnväg längs sträckan. Går sedan allt enligt planerna kommer en ny järnväg utan skarvar vara klar för invigning i juni 2013. Kostnaden beräknas till 950 miljoner kronor.

I framtiden kommer det inte att vara några skarvar på sträckan. Tågsträckan Karlskrona Emmaboda skulle nog utan överdrift kunna kallas ett av de riktiga sorgebarnen när det gäller svensk järnväg. Men nu ska det alltså bli ändring på det.

- Rälsen på sträckan har gjort sitt och förr eller senare måste man byta ut den, säger Jan Magnusson som är Trafikverkets projektledare.

Går sedan allt enligt planerna kommer en ny järnväg utan skarvar vara klar för invigning i juni 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".