Gotland

Newcastlevirus bland duvor

6:09 min

Newcastlesjukan har konstaterats hos duvor på flera håll i landet

Analyser på duvor från Gotland har visat  på den smittsamma virussjukdomen.

Newcastlesjukan är en mycket smittsam virussjukdom hos tamfjäderfä och vilda fåglar och kan orsaka hög dödlighet. Men viruset är inte farligt för människan.

Även i delar av mellansverige har man konstaterat Newcastlesjuka . Där har Jordbruksverket beslutat att fjäderfä och andra tama fåglar ska hållas inomhus tillsvidare.

Om restiktionerna ska utvidgas till flera områden avgörs av jordbruksverket på måndag

Newcastleviruset angriper fåglarnas nervsystem, andningsorgan och tarm. Viruset sprids framför allt genom direkt kontakt mellan sjuka fåglar eller fåglar som bär på smittan utan att själva visa symtom. Vilda fåglar misstänks kunna sprida smittan över större avstånd. Smitta sprids också med redskap, skor, kläder, fordon, damm och fjädrar. Vindburen smittspridning har setts över avstånd upp till cirka 60 meter.  Däremot kan inte människor smittas.  

Sjukdomen är anmälningspliktig, det vill säga en djurägare som misstänker newcastlesjuka måste kontakta veterinär. "Till dess att en veterinär tar sig an fallet måste man själv göra allt man kan för att förhindra smittspridning. Detta innebär att man ska stalla in misstänkt smittade djur och alla andra djur i samma flock om det är möjligt. Ingen person, något ägg eller djur som haft kontakt med de misstänkt smittade djuren får lämna anläggningen förrän en veterinär tagit över fallet", skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Sverige har drabbats av utbrott av newcastlesjuka sedan mitten av 1990-talet. Så sent som i onsdags utökade Jordbruksverket det riskområde som gäller för viruset som orsakar den smittsamma newcastlesjukan hos höns och andra tamfåglar.

I de flesta länder i världen vaccineras fjäderfä mot Newcastlesjuka, men inom EU är det för närvarande bara Sverige och Finland som inte vaccinerar mot den. I alla EU-länder vaccineras tävlande brevduvor och utställningsduvor.

Utbrott av Newcastlesjuka sedan 1995

1995 avelshöns Skåne
1997 värphöns och slaktkyckling Skåne
2001 avelshöns Skåne
2003 kalkon Dalarna
2004 värphöns Östergötland
2005 värphöns Östergötland
2005 värphöns Skåne
2006 värphöns Östergötland
2008 duvor Skåne
2009 avelshöns Skåne
2010 duvor Gotland, Mälardalen

(Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista