sverige

Riksbanken höjer räntan

Riksbanken höjer reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,00 procent. Samtidigt sänker banken prognosen för den framtida räntan.

Höjningen av reporäntan är den tredje i rad sedan i somras.

Banken räknar med att reporäntan första kvartalet 2011 ligger på 1,3 procent, jämfört med den tidigare bedömningen på 1,4 procent. Under kvartalet fyra bedöms räntan ligga på 2,0 procent, mot tidigare prognos på 2,4 procent.

Ett år senare beräknas reporäntan ligga på 2,9 procent, mot tidigare prognos på 3,3 procent.

Ytterligare ett år senare har banken höjt räntan till 3,4 procent, enligt den egna prognosen.

Riksbanken skriver upp tillväxten för 2011 från tidigare beräknade 3,5 procent till 3,8 procent. Samtidigt höjs tillväxtprognosen för 2010 från 4,1 till 4,8 procent. 2012 och 2013 räknar Riksbanken med en tillväxt kring 2,5 procent.

Inflationsprognosen skrivs samtidigt ned till 1,7 procent, mätt med Konsumentprisindex, under 2011 och 2,2 procent under 2012. Tidigare räknade Riksbanken med en inflation på 1,9 respektive 2,5 procent för de båda åren.

Även den underliggande inflationstakten (KPIF) skrivs ned 2012, från 1,7 till 1,5 procent.

Riksbanken räknar i sin rapport med att arbetslösheten faller tillbaka de närmaste åren och att den i slutet av prognosperioden kommer att ligga på drygt 6,5 procent. Arbetslösheten i Sverige är nedjusterad under hela prognosperioden.

Riksbanken räknar också med att det blir låga löneökningar men att löneökningstakten gradvis stiger.

Två ledamöter i direktionen, Karolina Ekholm och Lars EO Svensson, reserverade sig mot beslutet att höja reporäntan. De förordar även en lägre reporäntebana, med sikte på 2,7 procent vid prognosperiodens slut.

"Den svenska ekonomin växer snabbt. Styrkan i återhämtningen i USA och Europa är däremot fortsatt osäker", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken motiverar den sänkta räntebanan med den osäkra omvärldskonjunkturen.

"Till följd av den svaga utvecklingen i omvärlden bedöms däremot inte reporäntan behöva höjas lika mycket de kommande åren", skriver banken.

Riksbanken konstaterar att BNP-tillväxten i Sverige är starkare än i både euroområdet och i USA. Det beror, enligt bankens analys, bland annat på att Sverige drabbades hårdare än andra länder när världshandeln dämpades under den ekonomiska krisen. Men nu leder den kraftiga uppgången i världshandeln till att Sverige genom sin höga exportandel gynnas. Dessutom har Sverige starka offentliga finanser och samtidigt ett högt hushållssparande. Många andra länder har också drabbats av stora prisförändringar på bostadsmarknaden men Riksbanken pekar på att den ganska stabila utvecklingen på bostadsmarknaden i Sverige är en anledning till att strukturella problem har kunnat undvikas i den svenska ekonomin.

Kronan tog stryk och föll med fem öre mot dollarn och sju öre mot euron efter räntebeskedet, med en sänkt ränteprognos.

Även räntorna föll markant. Den tioåriga statsobligationen tappade 0,03 procentenheter, medan den tvååriga föll med 0,05 procentenheter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".