Borgholms kommunhus. Foto: Niklas Kaldner/SR
BORGHOLM

Ölandspartiet säger nej till SD

Bodil Rosengren: ”Ett klart och bestämt nej”
1:24 min

Det politiska frieriet från Sverigedemokraterna till Ölandpartiet får nobben i Borgholms kommun.

Planerna på ett valtekniskt samarbete för att få platser i nämnder och kommunstyrelse har rivit upp starka känslor i Ölandspartiet. Men nu säger partiet nej.

Det var igår som partigruppen hade sammanträde och bestämde sig för hur man ska göra.

– Slutsatsen blev ett klart och bestämt nej till varje form av samverkan med Sverigedemokraterna, säger Ölandspartiets andranamn Bodil Rosengren.

Erik Arvidsson var en av fem som fick sitt namn uppskrivet på en SD- valsedel, och efter lottning var det han som fick fullmäktigeplatsen. En plats han tackade ja till för att få en möjlighet att fortsätta vara med och påverka politiken.

Och ett samarbete med Ölandsparitet hade gett båda parterna mer att säga till om eftersom de då hade fått ta plats i alla nämnder i kommunen.

Men Ölandspartiet är inte berett att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Att ha något som helst samröre med ett parti som företräder en människosyn och främlingsfientlighet utan like är absolut uteslutet, säger Bodil Rosengren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".